Proliferation and protection from ballistic missiles

A view from NATO

Balistic Missiles Defence (BMD) Conference, Moskou 14-17 november 1994

[Tweede] Conferentie inzake ‘Bescherming tegen Ballistische Raketten’                                               te Moskou, 14-17 november 1994

Introductie

Als vervolg op de eerdere conferentie in november 1993 vond van 14 tot 17 november 1994 in Moskou de tweede (NGO) conferentie inzake ‘Bescherming tegen Ballistische Raketten’ plaats. Hieraan werd deelgenomen door een honderdtal vertegenwoordigers van gouvernementele, non-gouvernementele en commerciële instellingen en organisaties uit tien landen.  Naast zestig vertegenwoordigers uit Rusland (waarvan zeker de helft namens het ministerie van buitenlandse zaken, van defensie, de presidentiële staf, de nationale veiligheidsraad, gouvernementele ontwerp- bureaus en onderzoeksinstellingen) was vooral de grote delegatie uit de Verenigde Staten (waarvan een vertegenwoordiger van het Defence Nuclear Agency en zes van de Ballistic Missile Defence Organization/BMDO) opvallend. De Franse delegatie was met twee vertegenwoordigers beduidend kleiner dan in 1993 (toen dertien, waarvan drie van de Generale Staf). De Nederlandse delegatie werd gevormd door een vertegenwoordiger van de Defensiestaf (Freek Meulman, Conceptuele Zaken) en de MA bij de Nederlandse Navo-delegatie De Weerd (die tevens sprak namens het Nuclear Planning Department van Navo’s Internationale Staf ).

De conferentie concentreerde zich op vier hoofdthema’s: dreigingsanalyse, politiek-militaire aspecten van verdediging tegen ballistische raketten, conceptuele en praktische problemen van militaire verdedigingsmiddelen en internationale samenwerking. Verrassend veel aandacht werd besteed aan mogelijkheden tot bilaterale samenwerking tussen de VS en Rusland. Tijdens de conferentie in 1993 bleef dit onderwerp vrijwel onbesproken. De presentatie van MA/PVNAVO richtte zich op: “Proliferation and Protection from Ballistic Missiles; a View from Nato”.

BMD Conferentie (2), Moskou 14-171194, De Weerd (NAVO-IS) (2a)

BMD Conferentie (2), Moskou 14-17 nov. 1994, toast met generaal Belaous

BMD Conferentie (2), Moskou 1994 impressie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *